DSHELF logotyp

 

Johan Hedengran

Designer av hyllan DSHELF som vann första pris under Svenska Designåret. Johans design utgår alltid från ett vardagsproblem i syfte att skapa en lösning. Resultatet blir en nytänkande design som kombinerar stil med funktion. Detta gäller både för DSHELF och överraskningsprodukten DPAD. Han är uppvuxen i Umeå men har även bott och verkat i Stockholm, Uppsala och Göteborg. Idag bosatt i Umeå med sina tre barn. Utbildad civilingenjör i Umeå, designer i Älmhult, och säljare i Göteborg. Beviljats patent för DSHELF med dess fiffiga monteringsbeslag. Johan gillar projekt, problemlösning, formgivning, resa, brädåkning, båtliv och att umgås med sina barn. Energisk sedan födseln. Har vunnit hundratals kreativa företagstävlingar inom vitt skilda områden. Fått utmärkelsen “Fiffiga Folket” av IKEA of Sweden. Vann 2018 första pris för designprojektet #båtkiosk av IKEA Centers. Utnämnd till "Månadens innovatör" 2019 av SmartaSaker.se, samt “Möjligheternas Matador” av tidningen VK.

Prisbelönt design

Det hela började under Svenska Designåret, ett projekt med syfte att lyfta fram designens roll i samhället. En jury fick då i uppgift att utse Sveriges smartaste förvaringsidé. Juryn, bestående av Lars Engman, designchef IKEA, Margaretha van der Bosch, designchef H&M, och Tom Hedqvist, rektor Beckmans Designhögskola, valde ut tolv finalister bland fler än 5 000 bidrag. Därefter fick svenska folket rösta fram de tre smartaste idéerna. Närmare 10 000 svenskar deltog i finalomröstningen och vinnare blev den smarta hyllan DSHELF, designad av Johan Hedengran.

Efter sin vinst blev Johan uppvaktad av IKEA. De ville kommersialisera DSHELF och bjöd in honom till ett möte på huvudkontoret i Älmhult. Väl på mötet tackade han nej och valde istället att vidareutveckla sin patenterade hylla på egen hand.

För Johan var det viktigt att själv kunna kontrollera produktionen och placera tillverkningen i Sverige. Detta för att kunna garantera produktkvalité, miljömedvetenhet och svensk hantverkstradition.